Algemene uitgangspunten zakelijke financiering
Het is verstandig om u goed voor te bereiden wanneer u van plan bent om een bedrijfspand te gaan kopen. Daarom adviseren wij u om, voordat u een afspraak maakt, een oriënterend gesprek te hebben met een bank, een andere geldverstrekkende instelling of een tussenpersoon om te bepalen welke financieringsmogelijkheden er zijn voor de aankoop. Vraag ook uw boekhouder of accountant om advies.
De meeste banken en geld verstrekkende instellingen vragen u een aantal documenten te overleggen en basisvoorwaarden waaraan u moet voldoen:
- Een ondernemingsplan, goedgekeurd door een boekhouder/administratiekantoor;
- Een inschrijving in de Kamer van Koophandel;
- De definitieve jaarcijfers van de afgelopen 2 jaren en een prognose voor het lopende/komende jaar, eventueel aangevuld met uw recente aangifte inkomstenbelasting;
- Er wordt een toets gedaan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR);
- Uw onderneming beschikt over voldoende eigen inbreng;
- Voor bestaande bouw een taxatierapport, voor nieuwbouw een koop- en aannemingsovereenkomst en ook vaak een taxatierapport.
Bij het beoordelen van een aanvraag kijken de meeste banken en geldverstrekkende instellingen naar de volgende zaken:
- Uw onderneming en u als ondernemer;
- De resultaten van uw onderneming, nu en in de toekomst;
- De gestelde zekerheden in relatie tot de hoogte van de financieringsbehoefte;
- Ontwikkelingen in uw markt, branche en regio.
Indien gewenst kunnen wij u hierbij behulpzaam zijn.
De looptijd van een zakelijke hypotheek is minimaal 5 jaar, maar vaker 10 tot 20 jaar. In die periode moet u de hypotheek met rente terugbetalen. De meest voorkomende vormen zijn de lineaire hypotheek of de annuiteitenhypotheek.
Zakelijke hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Dat is een extra rente die u betaalt boven de basisrente. De hypotheekrente van een zakelijke hypotheek kan vanwege deze risico-opslag dus hoger zijn dan die van een woonhuis financiering.
De meeste banken financieren maximaal 70% van de marktwaarde van een bedrijfspand. U heeft dus meestal ook eigen geld nodig.